Vandringstips(... för dumskallar) : Dolda Pärlor i Höga Kusten!😍
Vyn från Skuleberget kanske är den mest välkända i Höga Kusten!
Har du varit i Höga kusten och vandrat?
Om inte, borde du verkligen åka dit! Detta magiska världsarv är ett kvitto på Inlandsisens otroliga förmåga att forma landskapet 🏞
Det är magiskt att besöka Höga Kusten alla årstider och kanske allra helst på sommaren. Skuleberget och Skuleskogen är otroligt vackra platser att besöka, men också välkända och fulla med turister. Därför har jag nu listat mina tre tips på "dolda" pärlor i Höga kusten 🤩 Tipsen kommer längre ner men jag tänkte först utnyttja det faktum att jag har en kandidatexamen i Geografi. Så här kommer lite Landskapshistoria från Geograf-vig. Håll till godo!
För ca 10,000 år sedan började den 3 km tjocka isen att smälta 🧊. Denna mäktiga ismassa hade tryckt ned landytan och när den smälte resulterade detta i en landhöjning ⬆️ Men inte vilken landhöjning som helst - nej den största i hela Sverige.
När isen smälte reste sig landet ur havet, varpå naturens krafter nötte ned och skulpterade det böljande landskap med åsar, berg och geologiska formationer som finns idag.
👉 Höga kusten har även den Högsta Kustlinjen, vilket är den nivå där havet nådde som högst en gång i tiden - ca 289 m ovan dagens yta 🤯
1. 🗿 "Den förlorade vägen" (eget namn) och utsiktsplatsen vid Butjärnsberget

En äventyrlig topptur som är perfekt för dumskallar likt mig själv. Det finns en väg upp men ingen skylt och en hel del hinder 😏.
Vägbeskrivning: Nordöst om Kramfors.Ta bilvägen mot Fort Kodiak, till Butjärn, och ställ bilen vid badplatsen.
Position och koordinater: Butjärnsberget, 872 96 Bjärtrå, 62.953517, 17.936047
Ledbeskrivning: Hitta ingången som går norrut rakt upp emot Butjärnsberget - ganska parallellt med tjärnen. Vägen ska vara snitslad med små markeringar på träden, men dessa kan ha fallit av då vägen inte underhållits. Vägen upp är ett äventyr i sig självt!
Stigningen är ganska krävande och "leden" full av fallna träd och bråte. Det är svårframkomligt men - äventyrligt och utmanande. Du kommer att ifrågasätta om du verkligen har gått rätt, samt undra "när är vi framme" vid ett flertal tillfällen. Håll koll på markeringarna och håll inte för mycket till höger i stigningen(om du skulle tappa bort dig) det kan bli aningen för brant. Du ska gå igenom en skreva och komma ut i sankmark där det planar ut. Efter att det planat ut går du en bit rakt fram, därefter svänger vägen ganska skarpt höger och uppåt igen mot utsiktsplatsen. Här ska vägen vara lättvandrad, tydlig och bra markerad i princip hela vägen fram!
När du kommer fram till branten finns det flera utsiktsplatser att välja på. Men här är det bara att ta fram fikat, sätta dig ner på ett träd och njuta! 🤩

Svårighetsgrad: 4/5 dumskallar.
Lutningen gör den INTE svårare än exempelvis Skuleberget. Men med tanke på brist på skyltning, alla fallna träd och allt bråte, blir den lite klurig. Man behöver kanske vara något av en dumskalle för att ta sig an denna strapats, men frågar du mig är det helt klart värt det!
2. 🏔 Snödåsberget

Här har vi en bestigning inte långt därifrån, kanske något mindre äventyrligt och lite mer uppstyrd med både eldstad och toppstuga till sitt förfogande. Stugan är lite spartansk med bara sittbänkar och ingen fullt utrustad övernattningsstuga. Men utsikten är det verkligen inget fel på! 😍
Vägbeskrivning: Ett stenkast från Lugnvik utanför Kramfors. Du parkerar bilen i Lugnvik och traskar sedan upp för backen i riktning mot Gallsäter, kanske typ 500- 700 meter. Denna led finns i Höga kusten appen och finns även listad på deras hemsida.
Ledbeskrivning: Stigen är snitslad med gul markering och skyltad om jag minns rätt, men leden börjar en bit upp för backen in till vänster. Efter du svängt in i skogen, går du in på en äng, därefter kommer du till en kraftledning. Du går under kraftledningen och fortsätter på stigen som går hela vägen upp till Snödåsbergets utsiktsplats. På vägen passerar du en myr och går över ett stenigt landskap - vägen är ganska brant och ansträngande. Men fullt genomförbar för de flesta! Väl på toppen öppnar det djupa sprickdalslandskapet upp sig och utsikten är makalös över Ångermanälven 🤩🏞 Glöm inte något att grilla då det finns en fin och fullt utrustad eldstad.

Svårighetsgrad: 2.5/5 dumskallar.
Medelsvår, då stigning gör det aningen svettigt och utmanande. Men den är ganska välmarkerad och därför inte särskilt svårnavigerad. Den äventyrlige kan ju ta med sig sovsäcken och övernatta på toppen!
3. 🏞 Fäberget

Kanske inte lika okänd, men ändå inte heller en turistfälla. Jag vill dock nämna denna pärla då den nog kvalificerar sig som den vackraste utsikten jag någonsin sett i Höga Kusten. Åk hit för bövelen, du kommer inte bli besviken!
Vägbeskrivning: Fäberget är beläget på en liten udde i närheten av Skule och strax söder om det lilla samhället Docksta.
Finns även i Höga kusten-appen och denna topp är också en av Höga kustens “Fem toppar”.
Ledbeskrivning: Man kan parkera vid kustladan vid Skoved och utgå därifrån. Du traskar en liten bit på landsvägen söderut och viker sedan in på en grusväg till vänster. Därefter är det bara att följa den blåmarkerade slingan uppåt och in i skogsdungen. Vandringen är ganska lätt men bitvis brant och går igenom ett ängsområde, dessvärre förbi kalhuggna skogsområden men också genom befintlig skog. Du vandrar på stenig skogsväg upp till utsiktsplatsen och den totala sträckan är ungefär 2 kilometer. Väl vid toppen har du en svårslagen utsikt åt nästan alla håll och kan avnjuta Bottenhavet från första parkett 😍 Här finns det även ett vindskydd och eldstad. Jag rekommenderar starkt att tälta uppe på fäberget, det är verkligen en extra magisk upplevelse att vakna upp till denna pärla till plats!
Svårighetsgrad: 2/5 dumskallar.
Som alltid i Höga kusten är det bitvis ganska brant och fysiskt ansträngande, men den relativt korta sträckan och tydliga markeringen gör Fäberget till ganska enkel match för de allra flesta!

Det var nog det, hoppas ni fick lite inspiration inför sommarens turer!
Varma dumskallehälsningar från Ludvig 🙌