Utenatt med vårkänslor - i Januari!☀️

 
Ja vad hände med snön... sade ingen Upplandsbo... någonsin, då en snöfri vinter börjat bli mer regel än undantag nuförtiden.

Men vi var inte bittra! Helgen till ära bar det det ut till naturreservatet Florarna i Upplandsområdet. Vi tog en tur på Sten-på-sten leden till Angsjöstugan. Och nej ni kan vara lugna, vi sov såklart inte i stugan. Det blev tält för hela slanten! Jag har inte läst reglerna för denna utmaning - men gissar på att det är typ tält, hängmatta, vindskydd eller bar himmel som gäller.
 
 
Jag har stor lust att sova i vindskydd en utenatt, det känns behändigare då man slipper släpa med sig tält. Vi får se hur det blir med den saken framöver!

Det var en väldigt fin vandring i Florarna som jag varmt rekommenderar och Agnsjötugan hade både sjöutsikt, eldstad, ved (som man får hugga och såga till själv) och ganska bra tältplatser.

Det kan dock vara lite klurigt att hitta, i boken om Upplandsleden finns denna tur beskriven samt hur man hittar hit. Dessvärre var det inte helt solklart ändå! Man åker fram till Labbo gård med bilen och sedan över en liten bro(en såndär som getter och får inte kan passera), några hundra meter senare kommer en skylt för "Gullstigen" och ytterligare några hundra meter längre bort finns en parkeringsplats.

Därifrån börjar man vandra och du följer en grusväg några kilometer innan du viker av in i skogen. Detta var nog det enda negativa med sträckan, och grusvägen var inte särskilt spännande. Men å andra sidan, vilka grusvägar är speciellt  spännande?

 
Därefter går du en markerad rundslinga i skogen, på rösad stig, som leder till två små tjärnar: lilla Agnsjön med tillhörande stuga och stora Agnsjön som ligger någon kilometer längre bort.

Vi alla tyckte om den lilla skogslingan väldigt mycket. Den kändes lite annorlunda i jämförelse med vart vi vandrat tidigare i Uppland. Även om landskapet, till stor del, bestod av moräntäckta åsryggar - likt många områden i Uppland - fanns det något trolskt och sagolikt över skogen. En mystik låg över skogen olikt något jag tidigare upplevt i Uppland.

 
Sällskapet var det inget fel på heller. Cissi ackompanjerades av sin mycket friluftskunnige syster, Elinor, som också är utbildad Fjällguide vid Storumans folkhögskola. Hon har studerat där i ett år och lärt sig väldigt mycket om vandring, friluftsliv och överlevnad.

Jag lyckades få till en liten "intervju" med henne som ni säkert också läste i forkortat format på instagram. Återkommer med en utförligare variant av dessa tips längst ner i detta inlägg.

Sträckan mellan parkeringsplatsen och Agnsjöstugan är cirka fem kilometer och vi ankom till stugan strax innan mörkrets inbrott. Till vår stora förvåning var det redan en familj i själva stugan som satt utanför och myste framför elden.
 
En hjkbanan och lilla Agnsjön.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är  ensam i naturen och ha därför alltid en plan B om du t.ex. har planerat att sova i en stuga. Det är inte säkert att "gratisstugorna" runt om i landet är lediga, och därför kan det vara bra att ha med sig ett tält eller en tarp ändå.

Nu hade vi planerat att tälta så för oss var det inga problem, men ofta är människor trevliga så att fråga om ni kan dela stuga (om möjligt) kan ju också vara ett alternativ. Vi fick nöja oss med att dela på eldstaden men det var inga problem!
 
Vår tältplats.
 
Vi valde tältplatser några hundra meter längre bort från stugan och hittade en liten öppen yta med ris och buskage - som skapade en mjuk och skön bädd.
Jag vill tillägga om man besöket området på sommaren så finns det en risk att det är väldigt blött och otältbart just där. Men andra, torrare tältplatser, går såklart att hitta högre upp närmare stugan.

Efter att Ellan hade lagat en otroligt god middag, med risoni, apelsinskal och parmesan så stod en värmande eld och hajkbanan på menyn! Hajkbanan är nog ett välkänt fenomen för er scouter, men för mig var det en väldigt god nyhet innan jag träffade Cissi. Man fyller alltså en banan med choklad och lägger den på glöden. Väldigt gott och enkelt att ha med sig på vandringen.
 
Tältmys! 

Natten var ganska kall och höll nog en temperatur på några minusgrader, men jag höll mig varm! Det var ingen snö och därav ingen större markkyla. Men jag körde på dubbla liggunderlag ändå - då bekvämlighet ändå är en viktig faktor.

Jag är också väldigt nöjd över min nya sovsäck: Carinthia Defence 6. Den är större än en mindre artilleripjäs och blytung men den är ändå väldigt varm för sitt pris. Har ännu inte hunnit testa den i extremare temperaturer, avvaktar därför tills nästa utenatt och hoppas på minst (-10) innan jag avlägger den slutgiltiga domen.

Havregrynsgröt med Jordnötssmör, kakao, kanderade nötter och agave sirap. Jupp det var väldigt lyxigt! 

På morgonen tog vi det lugnt och myste, med sedvanlig havregrynsgröt, framför en morgonbrasa. Och vid lunch begav vi oss hemåt. En härlig start på söndagen helt enkelt!
 
Två glada tjejer på väg hemåt! Cissi till vänster och Elinor till höger.

Men nu! Som utlovat kommer Ellans bästa tips för Vintertältning i riktigt kalla förhållanden:

1. Gör i ordning frukost på kvällen när du lagar middag och förvara i mattermos. Detta för att slippa göra i ordning frukost i kylan på morgonen när man ska riva tält och packa ihop.

2. Krama ur den varma och fuktiga luften ur sovsäcken och vädra innan du stoppar in den i påsen igen. När du sover bildas det varm och fuktig luft i sovsäcken, lämnar du kvar denna luft - och det är många minusgrader ute - kommer den att frysa under dagen. Det blir en mindre trevlig upplevelse när du väl ska sova igen.

3. Uträtta dina behov och gå en värmerunda precis innan du kryper ner i säcken. Man ska alltid kissa innan man kryper ner i sovsäcken - det är alltid värt det. Har du tur slipper du kissa under natten, dessutom tar det av kroppens energi att värma upp allt i kroppen - inklusive urinet i blåsan. Det är alltså mer energieffektivt att gå på toa innan du lägger dig.

4. Nalogen flaska är ett lifehack. Fyll med varmt vatten och ha som element - men den skyddar även vattnet från att frysa under dagen. Den fungerar som en termos fast avger mer värme och är av plast.

5. Ha dubbla uppsättningar av allt som du sedan byter till när du ska sova. Ja, detta lärde jag mig också i försvaret. Ha alltid minst 2 uppsättningar strumpor att byta mellan och torka de ena vid byxlinningen. Men detta gäller såklart också när du ska sova, precis som Ellan säger. Ofta är man lite fuktig efter att ha vandrat en sträcka eller haft på sig något en hel dag , så därför är det alltid bra att byta kläder innan man ska sova.
På just denna punkt är jag dock lite kluven, då kläder också torkar bäst nära kroppen. Ibland när jag sover har jag faktiskt haft på mig lite småfuktiga kläder just för att torka dessa.
Men! Är det riktigt kallt och man vill hålla sig så varm som möjligt, är det såklart bäst att byta.

Superbra tips från Ellan! Jag vill också tillägga att man måste ventilera tältet extra mycket på vintern. Annars bildas kondens och fukt - vilket gör dig blöt och du vill inte bli blöt. Speciellt inte på vintern! Känslan är ofta att man ha det mysigt och varmt i ett tält under vintern. Men denna tanke är, tyvärr, helt fel 😄 god ventilation och ganska kallt i tältet är nyckeln till en bra tältnatt på vintern. Det gäller bara att ha en sovsäck som håller för temperaturen.

Det var nog allt för denna gång! Hoppas att ni uppskattade dessa små tips också.

Dumskallevig önskar er en varm vintertur där ute och som alltid, vandra lugnt!
 
 
Den där trolska skogen jag pratade om. Ja ni kanske förstår nu?