På vintertur i Fulufjäll! ❆

Dagens gästbloggare är ingen mindre än Cecilia, Ludvigs käre sambo (dumskallens sambo). Då jag övergav Ludde ett par dagar för att lära mig mer om att gå på skidtur och sove ute i fjällmiljö vintertid fick jag lova honom att blogga om saken, sagt och gjort! Jag har sovit ute i snöbivack i fjällmiljö innan och även dragit pulka tidigare, då med längdskidor och nu med turskidor. Sedan har jag hängt i fjällen varje sportlov sen jag var liten, men då lärde jag mig inte karta och kompass, så detta var helt klart lärorikt. Häng med!
Denna kurs heter “Första vinterturen” och går via Malungs folkhögskola med Amira från Fjällen Kallar (fjallenkallar på insta) som guide, denna gång ackompanjerat av Patrik som pluggar till guide i Malung just nu. Personligen tycker jag alla borde gå någon liknande kurs innan de ger sig ut i vinterfjällen, eller hänga på någon de känner som kan lära ut.
Vi samlades på torsdagskvällen för att bekanta oss med varandra och lägga maten på tork i torkugnarna. Torsdagen gick till att prata packning, hur en klär sig i olika väder, delas in i tältlag och pröva på att använda bensinkök. Kvällen spenderades med provpackning av pulkor och sen en sista natt i säng innan vi skulle ut på fjället!

Fredag morgon for vi upp mot Fulufjäll där vi skidade några kilometer upp på fjället för att slå läger. Varje timme tog vi en kort fika- och toapaus. Viktigt att fylla på med vätska och energi när en är ute i kalla väder! Energibrist och kyla kan leda till att en tar irrationella och - i förlängningen -farliga beslut. På lägerplatsen fick vi lära oss slå upp tält, koka snö och sedan sova i de mysiga tälten och lyssna till vinden som ven utanför. Under lördagen skidade vi vidare, bara ett par kilometer, och slog läger igen. En hinner inte särskilt långt med en stor grupp då allt tar tid - ta ner tält, ta upp tält, gå på toa med mera. Även om vi inte skidade så långt var jag rent fysiskt riktigt trött efter en dag av att gräva snögropar, åka skidor och ständigt vara i rörelse. På söndagen skidade vi nedåt och hemåt, som avslut tog vi av stighudarna och for lite snabbare nedåt - så roligt! Nåväl, nu kommer lite olika avsnitt där du kan kika på det du vill läsa mer om.
Förberedelser 🥘
Utöver att förbereda din utrustning så är maten en av de huvudsakliga förberedelserna. Skolans kök hade lagat en broccolisoppa och tikka masala med ris åt oss. Broccolisoppan var gjord med lite vätska för att torka snabbare, vi spred ut soppan över bakplåtspapper och la i en torkugn över natten. Detsamma gällde tikka masalan. Till riset användes en frukttork, vilket fungerade bra det med! Hemmavid kan du använda din vanliga ugn med något öppen lucka för att släppa ut fukt (fungerar inte på alla moderna ugnar då de stängs av automatiskt), myggnät ovanför eldstaden eller om du har en frukt- och grönsakstork.
Rent kemiskt så måste ju maten innehålla vatten för att kunna frysa, därför kan du inte frysa till exempel kokosolja. Däremot kan du ta med olja eller smör separat och tillsätta i rätten när du lagar den.
Maten var riktigt god! En dag åt vi även one pot pasta där enda förberedelserna var att hacka löken, vilket gjordes innan vi for ut på turen (den håller sig bra i kylan). Mitt allra främsta tips är att packa maten i ziplockpåsar, för det var inte trevligt att knyta upp plastpåsar med mat med kalla fingrar! Har dock inte testat ziplock själv men bör ju fungera utmärkt.
Hade med mig en hel del snacks, nötter, choklad, bars. Tänk på att en del av dessa grejer fryser, som nötcreme, så jag fick värma dem i fickan en stund innan så de gick att käka i pausen!
Utrustning ⛷
Tro det eller ej, men jag hade med precis det jag behövde! Jag använde allt jag hade med mig men frös inte! Vi hade ungefär 2-8 minusgrader, en del blåst, en del sol. Inte jättekallt med andra ord.
På tur hade jag detta:
-
Underställ i polyester (föredrar ull, men äger endast ett underställ i ull vilket jag ville sova i)
-
Underkläder i funktionsmaterial (ull är nog att föredra men detta fungerade för mig)
-
Dubbla strumpor i bambu och ull (dubbla strumpor förebygger skavsår)
-
Turpjäxor
-
Tunna täckbyxor
-
Damasker (så värt! Inte en liten droppe snö i skon fick jag, är det något jag skulle satsa på så är det att låna/hyra/köpa ett par damasker för vinterturer)
-
Fleecetröja (satt rätt löst och hade huva som värmde huvudet gött)
-
Skaljacka
-
Buff
-
Tunna fingervantar
-
Tumvantar
-
Mössa
-
Goggles
-
Turskidor med stighudar, stavar och pulka lånade jag av skolan.
-
25 liters ryggsäck med midjebälte där jag fäste pulkan. I ryggan hade jag mat för dagen, vatten, goggles, varmare jacka, karta, pannlampa, kompass och påse med toapapper etc.

I pauserna drog jag över en dunjacka och drog alla luvor över huvudet. På överkroppen hade jag inga plagg som satt supertight, fr då kommer inte luften in mellan plaggen, och därmed finns ingen luft att isolera. Så mitt tips är att köpa en storlek för stora plagg som fleece, skaljacka och dunjacka, vet inte om det är allmänt rekommenderat men det fungerar för mig!
Under kvällen/i campet hade jag exakt samma som under dagen utom att jag drog på ett par varmare täckbyxor ena kvällen. Vi hade även med oss en vindsäck per lag, väldigt viktig att ha med! Även om vi aldrig behövde använda den.
Under natten sov jag i:
-
Underställ i ull (jag föredrar att byta från det jag haft under dagen då det lätt blir fuktigt och du vill undvika fukt i sovsäcken)
-
Mamelucker (fantastiskt för dig som likt mig fryser arslet av dig om natten)
-
Ett par raggsockor i ull
-
En buff i ull
-
Mössa
-
Vantar
-
Liggunderlag i cellplast
-
Uppblåsbart liggunderlag
-
Sovsäck med comfort på minus 3
-
Sovsäck med comfort på minus 6
“Sovsäcken är en termos”
Det jag tar med mig allra mest från denna tur är att det är viktigt att du är varm när du går och lägger dig! Sovsäcken är som en termos - häller du kallt vatten i en termos så förblir det kallt, häller du i varmt vatten förblir det varmt. Så innan du lägger dig - rör på dig, men inte så du blir svettig. Och fryser du under natten kan du köra plankan eller sit ups (något mer störande för din tältgranne). Jag la även jag min fleecetröja över nyckelbenen som ett skydd så att kylan från hålet vid huvudet inte ska leta sig ner i sovsäcken. På morgnarna hängde de flesta ut sina sovsäckar så att fukten frös till is som sedan skakades av. Jag gjorde inte det och fick därför sova med sovsäckar som var fuktiga vid öppningen - där jag andats - andra natten.
Tänk på att packa allt vattentät! Ett tips vi fick var att skippa småpåsar till liggunderlag och sovsäck och istället ha dem löst i en vattentät påse. Det är gött att slippa pula ner liggunderlaget i en liten påse på morgonen helt enkelt.
Jag hade den mesta packingen i en IKEA-kasse som jag kunde bära direkt från pulkan till tältet, riktigt smidigt! Kom ihåg att tina tandkrämen i en ficka nära kroppen innan du borstar tänderna, annars blir det inte mycket till tandkräm! Ha ingen packning i sidofickorna på väskan, de kan lätt ramla ur och sjunka ned i snön. Om du har något utanpå - fäst det i karbinhakar så det inte lossnar.
Att använda kök på vintern ❆

Tidigare har jag använt spritkök och gaskök. Gillar gaskök mest eftersom spritkök blir så väldigt, väldigt sotigt. Denna gång skulle vi dock använda bensinkök då de är mest pålitliga i kylan, men hua vad krångligt det var! Det är många steg för att få igång köket - skruva fast köket, vänd flaskan rätt, pumpa flaskan, öppna första ventilen, öppna andra ventilen i fem sekunder, tänd köket (svåraste momentet), låt köket förvärmas, slå på tältet när lågan är blå. Det var riktigt svårt att tända köken och flera av dem sotade igen. Vi hade dock med lagningskit så det gick att fixa det mesta, utom flaskan där pumpen gick sönder. Lärdom är i alla fall att öva på att använda köket i mildare väder och öva på att laga köket. Samt att det tar en jäkla tid och en jäkla massa snö för att fylla din termos med kokande vatten. Till nästa tur blir det nog Luddes gaskök, och köra på syrrans metod - värm den ena gasbehållaren i armhålan tills den andra slocknar och då byta plats på gasbehållarna.Vi käkade maten i mattermos vilket fungerade fint!
Vintertält ⛺

Vi sov två i varje tält, vi lånade skolans Hilleberg Keron, vilkat är riktiga vintertält. Skillnaden från vanliga tält är att de har något tjockare duk, duken går längre ned mot backen och ventilationen sitter högre upp.
Så, för att få en god natts sömn: Börja med att kolla ut en tältplats och gå med skidorna över hela tältplatsen, då pressas snön och en sjunker inte igenom. Låt den pressade snön stå en stund och isa till sig innan du börjar slå upp tältet.
När du slår upp tältet ska du vara redo med en snötältpinne och spade. Det är som en liten planka med en skåra i mitten, var i du fäster stormlinan. Börja med att kolla hur vinden blåser och placera tältet med kortsidan mot vinden. Sov hellre på en plats med “fri vind” där du kan se hur vinden blåser. Har du två absider så placerar du den lilla absiden där vinden kommer ifrån. Dels kommer du främst att använda den stora absiden så du vill inte ha den i vindfånget. Om du lagar mat i stora absiden (använd inte köket i tältet förrän du verkligen är säker på att du kan hantera det, du vill till varje pris undvika hål i tältet som kan orsakas av köket) så kommer vinden göra att den avgaserna blåser ut direkt ur tältet istället för igenom hela tältet.
Börja med att säkra den första stormlinan på tältets kortsida. Gräv ned den något för att sätta i tältpinnen, lägg över snö och platta till. Detta ska du göra innan du tagit ur tältet ur påsen så att det inte fångas av vinden! Därför ska du packa tältet med den minsta absiden närmast tältpåsens öppning och låta den första stormlinan hänga ut ur påsen. Innan du fortsätter, lägg på lite snö på tältets kortsida så att det inte blåser iväg.

Därefter sätter du i tältstängerna. Var åtminstone två när du sätter upp tältet och låt den ena hålla i tältet och hålla det nere mot marken så det inte fångas av vinden. Sätt i pinnarna (vänta med att sätta i dem helt) och res sedan tältet. Därefter fäster du de resterande stormlinorna på samma sätt som tidigare, samt tältets duk på kortsidorna. Ha till en början alla linor så utspända som möjligt och efterdra dem när du säkrat allt i snön. Stormlinorna vid lilla absiden ska gå mot vindriktningen. Lägg på snö överallt på tältets kanter utom vid öppningen, detta gör att snö inte blåser in under natten.
När du slagit upp tältet är det dags att gräva en snögrop inuti. Vi grävde en så vi kunde få ståhöjd i tältet men sparade en upphöjnad för packning och en för att sitta på. Klokt är även att göra ett trappsteg ned i snögropen! Andra dagen grävde vi en snögrop precis utanför där vi lagade mat i blåsten. Tänk på att sova med öppna ventiler och något öppna “dörrar” så att du får ventilation i tältet. Det skapar syretillförsel och minskar fukten. Du vill inte ha fukt i tältet, då blir det kallt!
När du plockar ned tältet börjar du med att ta bort snön, lossar på alla linor så de blir så långa som möjligt, gräver upp snötältpinnarna/snöankarna utom den första linan vid lilla absiden och drar sedan ut tältstängerna. Ha koll på hur många snöankare du hade från början och räkna så att du får in alla. Knö in tältet i sin påse, när hela tältet är inne i påsen lossar du det sista ankaret. Under tiden tältet rivs ska den ena hålla tältet ner så att det inte blåser iväg. Tänk även på att ha alla småpåsar till tältet innanför jackan så att de inte blåser iväg. Så fort du tagit ut alla tältstänger så lägger du påsen på ett säkert ställe där den inte blåser iväg. Sist men inte minst, sätt ner pjäxor och skidor snett ner i snön så att de inte flyger iväg.
Avsluta med att gräva igen snögropen så att det inte syns att du varit på platsen.
Skita på fjället 💩
Hua. Att skita utomhus kan vara riktigt trevligt under månens ljus, men jag föredrar verkligen dass. Främst för att jag inte vill lämna något avtryck i naturen. Under sommarturer i fjällen och på olika vandringsleder försöker jag hålla mig till dassen, vilket brukar fungera, men nu passerade vi inga dass utan gjorde våra behov mitt på fjället. Jag tyckte det var rätt klurigt, så här kommer Cissis bajs-guide, ej för den äckel-magade.
1. Ta med dig din “toa-påse”, min innehöll
-
Toapapper i en plastpåse (öppna toarullen inifrån så att pappret inte flyger ut när du tar upp den)
-
Hundbajspåsar
-
Handsprit
-
Tändare
-
I en ficka nära kroppen hade jag våtservetter.
2. Skida ut i den riktning som ni bestämt är toa-plats. Sätt ner stavarna. Trä din toa-påse över en stav så att den inte flyger iväg.
3. Ta av dig skidorna och gräv en liten grop med dina pjäxor.
4. Lätta på trycket.
5. Plocka fram en hundbajpåse, torka dig och lägg pappret direkt i påsen - annars flyger det iväg. En del eldar upp pappret men jag tyckte det var för svårt i blåsten.
6. Trä dubbla hundbajspåsar över handen och plocka upp din skit. Knyt påsarna ordentligt.
7. Plocka upp dina våtservetter, rengör händerna noga och lägg de använda våtservetterna i en påse.
8. Avsluta med handsprit (om du likt jag känner dig vidrig efter att ha plockat din egen skit).
9. Sopa igen gropen och skida tillbaka.
10. Lägg påsen utanför pulkan (men fäst den på något vis då den inte flyger iväg), låt skiten frysa till is och lägg sedan i pulkan. Jag hade trippla påsar för att minimera risken att få skit i packningen…
Tillägg från Ludvig efter att ha läst allt detta: Bra tips men jag hade bajsat rätt i påsen! (då ta med en lite större påse i så fall).
Karta och kompass 🧭
Lär dig karta och kompass innan! Vi hade en guide med oss som kunde sin grej, men ska jag ut själv behöver jag verkligen bli bättre på detta! Vår guide höll även koll på väderprognosen och anpassade när vi skulle slå läger efter det. Då min mobil lägger av direkt det blir kallt vet jag inte hur jag ska hålla koll på detta, men att ha mobilen nära kroppen är ett bra tips!

Likt Ludvig är jag urusel på att fatta mig kort, men detta var allt för mig! Ett sista medskick är att gå på din första vintertur med en person med erfarenhet av vintertältning på fjället! Skriv gärna om du har några frågor eller tankar, eller feedback på inlägget. På återseende och lycka till på din fjälltur!
